VORMGEVEN AAN JE EIGEN BESTAAN IS EEN CREATIEVE DAAD

Dat geldt ook voor de expressie van je gevoelens, zeker als daarbij gebruik gemaakt wordt van muzische oftewel kunstzinnige activiteiten.

Sinds het Stenen Tijdperk heeft de mens kleuren en vormen gebruikt om zijn gevoelens uit te drukken. Het verwijst naar de innerlijke, niet aangeboorde artistieke vermogens die ieder mens in zich heeft om iets te scheppen. De verbanden tussen kunst en genezing bestaan al heel lang. Denk aan sjamanisme en het gebruik van ritme en kleuren. Persoonlijke expressie en het scheppen van kunst lijken altijd een bevrijdend proces geweest te zijn.

Als je de juiste woorden niet kunt vinden om jezelf uit te drukken, kan kunst van pas komen. Het maakt communicatie mogelijk met degenen die zichzelf niet goed in woorden kunnen uitdrukken. Het idee is dat kunst het werk van de geest is en dus iets over die geest onthult.

Tegenwoordig wordt het gebruikt om veel problemen op te lossen bij dementie, stress of angst. Het is het proces van creatief werken dat deze persoon ten goede komt: een werkstuk maken, zijn of haar werken verzamelen en ze presenteren. Dit zal die persoon motiveren en een echt gevoel van prestatie geven.

Vanuit het gezichtspunt van de maker is het gemaakte werk er niet om een esthetische belangstelling op te wekken. Het is zijn creatie die verstand,  de emoties en het lichaam (hoofd-hart-handen) met elkaar verbindt en binnen dit kader vele vermogens ontwikkelt:

-       Intuïtie

-       Verbeelding

-       Helder denken

-       Logisch denken